Lär dig spinna

Man kan spinna antingen på slända eller spinnrock. Spinner man på en spinnrock är det lämpligt att spinna två spolar för att sedan tvinna ihop dessa och på så sätt få ett tvåtrådigt garn. Det är avkopplande och avstessande att spinna sitt eget garn för att sedan sticka eller virka av.

Det finns många böcker om spinning på bilblioteket. Många bildningsförbund erbjuder också kurser. Här är några tips:

Vad gör jag om spinnrocken drar av tråden?

  • Minska indraget. (slacka bromssnöret respektive drivremsspänningen)
  • Ta fler fibrer i varje tag.
  • Kortare avstånd mellan händerna(anpassa avståndet till fiberlängden).

Tråden blir knorvlig

Minska vinghastigheten alternativt öka indraget (anpassa vinghastigheten till den längd du lämnar till spolen) och mata fram fibern snabbare

Tråden blir inte stark nog

Öka tvisten = högre vinghastighet (mindre drivhjul alt snabbare trampning)

Det tar lång tid att få tråden tillräckligt tvinnad

Öka tvisten = högre vinghastighet (mindre drivhjul alt snabbare trampning)

Lästips: Spinnbok av Lise Warburg Start spinning. av Maggie Casey.

Lär dig tova

När ullfibren utsätts för värme, vatten och bearbetning börjar de röra på sig och trassla in sig i varandra. Ju mer ullen bearbetas desto mer filtar fibrerna ihop sig.

Ett bra sätt att tova är att lägga ut två lager kardad ull på varandra. Fibrerna ska ligga vågrätt i det ena lagret och lodrätt i det andra. När ullen är utlagd, stänker man på varmt såpvatten. Använd 1-2 msk per liter vatten. Sedan trycker man lätt på fibrerna för att få ut luften. När ullen är genomblöt och luften uttryckt är det dags att börja filta genom att föra händerna i små cirklar. över ullen. Då filtar fibrerna ihop sig och tovningen inleds. Ta inte i för hårt i början!

Nu är det dags att börja valka filten. Det finns olika sätt att valka, man kan göra det stoppa arbetet i varmt vatten och sedan sträcka det. Man kan också använda sig av valkbräda eller jalusi.

Att valka kräver precis som spinning mycket praktiskt övning!

Man kan även tova med en filtnål. Nålen har hullingar och när man sticker genom ullen flyttar nålen fibrerna från toppen till botten. Resultatet blir ett löst tovat stycke. Genom att lägga på lager efter lager av kardad ull kan man bygga tredimensionella figurer med hjälp av en filtnål.

Lästips:

  • Tova: Gammal teknik på nytt sätt av Gunilla Paetau Sjöberg
  • Tovning med såpa och filtnål av Karin Neuschuts.
  • Ulliga gulliga hundar: skapa miniatyrhundar med nålfiltningsteknik av Sinco
  • Filt i färger av Tove Tvedt & Nina Tvedt Sliper.